Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359 895 510 055

Съвети за дълбок и качествен сън

2 мин. за прочитане

Сигурно се досещаш, че има разлика между количество сън, нужно, за да си буден през деня и това, което не само ще те държи буден, но и фокусиран, енергичен и в добро настроение. Виж малките стъпки, които можеш да предприемеш, за да направим голяма промяна в качеството на съня си.

Какво да правиш през деня, за да спиш по-добре? 

  1. Консистентен режим.
    Когато тялото ти свикне на едни и същи часове за събуждане и заспиване, и двете се случват по-бързо и лесно. Тялото ти не се обърква, нямаш нужда от много кофеин и то често през деня. 
  2. Поне 30 минути слънце на ден.
    Тялото ти произвежда мелатонин, който е критично важен за съня. Тъй като го произвежда когато е тъмно, обикновено започва да ти се спи 2 часа след като слънцето залезе. То регулира циркадния ритъм като казва на тялото кога да увеличи и кога да намали нивата на мелатонин. Тоест, колкото повече слънчева светлина получаваш, толкова по-добре тялото ти ще произвежда мелатонин, когато е време за сън.
  3. Тренирай, но не по-късно от 2-3 часа преди лягане.
    Изразходвайки енергия, не само ще заспиваш значително по-бързо и дълбоко, но и ще се чувстваш по-енергичен през деня. Спортът не трябва да бъде близо до времето за сън, тъй като повишеният пулс, температура и адреналин ще те държат буден известно време преди да заспиш.
  4. Избягвай големи порции храна, особено преди лягане.
    По този начин тялото ти не си почива и  метаболизмът се забавя.

Какво да правиш преди сън, за да спиш по-добре?

  1. Затъпни стаята - консистентността в подготовката за сън ще даде сигнали на мозъка ти, че е време за сън. Когато влезеш в по-леката фаза на сън, шансовете да се събудиш при напълно затъмнена стая са по-малки.
  2. Намали температурата
    За да улесниш естествения процес на охлаждане на тялото и да си осигуриш непрекъснат сън е препоръчително температурата в помещението да е 18-19 градуса (за малки деца между 18 и 21).
  3. Без захар, кофеин или газирани напитки
    Водят до превъзбуждане и по-трудно заспиване. 
  4. Бонус за по-лесно заспиване: бял шум и аромати
    Белият шум маскира останалите шумове в средата, което ти помага да се унесеш по-бързо без пречки, докато спрейовете или дифузерите с аромат, най-препоръчваният от които лавандула. 

Независимо дали включиш някой от съветите в рутината си, гаранцията за качествен сън идва от матрака и възглавниците.

Матраците с мемори пяна помагат за по-бързото заспиване, тъй като извивките на тялото прилягат плътно към матрака, което намалява и въртенето по време на сън. В matraci.bg ще откриеш разнообразие от продукти, идващи при теб с бърза безплатна доставка.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.